Saç ekimi sonrasında saçlar nasıl yıkanmalıdır?
Saç ekiminin ilk iki günü saçların yıkanması, enfensiyon riski taşıdığı için riskli ve tehlikelidir. Ancak ekimden sonraki üçüncü gün saçlar uzman bir ekip tarafından ya da size verilen örnek saç yıkama videosundaki gibi yıkanabilir.
Ekim alanına ve ense kısmına parmak uçları ile dokunarak sürülen losyon 45 dakika bekletildikten sonra ılık ve tazyiksiz bir su ile akıtılmalıdır. Hemen ardından ph değeri 5.5 olan antibakteriyel şampuan ile yıkanmalıdır. Ense bölgesine normal yıkama hareketleri, devinimleri yapılabilir. Ancak ekim bölgesinde bir süre hassas olmak gerekir. Ekim yapılan bölge yumuşak, dokun-çek şeklinde gibi yıkanmalıdır.
Uygulayacağınız tüm bakımlar; saç ekimi sonrasında size anlatılacak, uygulamalı olarak gösterilecek, yazılı ve video olarak da verilecektir. Saçlar, ekim işleminden sonraki ilk günlerde tazyiksiz bol su ile yıkanmalıdır. 10. günden sonra ekim yapılan bölgeye yıkama yapılırken, parmak uçları ile yavaş yavaş ovalayarak yıkama işlemi yapılabilir. Sürtme ve masaj hareketleri 2 hafta boyunca dikkatle yapılmalıdır.
Yıkamanın birinci haftasından sonra ekim yapılan bölgedeki saç telleri yıkama ile birlikte yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır bu durum normaldir, kaygılanacak ve endişe edecek bir durum değildir. Saç kökleri bir bölgeden başka bir bölgeye transfer edildiği için saç tellerini taşıyamaz ve %80 cilt yüzeyinde görünen saç telleri dökülür. İkinci aydan sonra ayda 1-1.5 cm. cilt altına nakledilen saç kökleri çıkmaya ve uzamaya başlarlar.
Saç ekim işleminin 10. gününden sonra, ekim yapılan bölgedeki kabukların dökülmüş olması gerekmektedir. Dökülmedi ise yıkama yaparken parmaklarımızla daha sert bir masaj hareketi ile tamamını dökmelisiniz. İki haftadan sonra ekim yapılan bölgenin tertemiz olması gerekmektedir.İlk 1- 1-5 ay ekim yapılan ve saç köklerinin alındığı bölgede kişinin cilt yapısına bağlı olarak bir miktar kızarıklıklar olması normaldir.
Saç ekiminden sonra ekim ve alım yapılan bölgede bazen yoğun bir kaşıntı olmaktadır. Bu gibi durumlarda uzmanınız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Saç yıka işleminden sonra saç kurutma makinesi tavsiye etmiyoruz. Bu tür dış etkenlere bağlı doğal olmayan ürünlerin ense ve saç ekimi yapılan bölge için kullanılması uygun değildir. Sürtme hareketi yapmadan dokunarak havlu ile saçın nemi alınabilir.
Unutulmamalıdır ki, yara ve belirli bir hasar olmasa da hassas olan ense ve saç ekim bölgesine çok iyi bakım yapılmalıdır. En ufak bir ilgisizlik ya da yanlışlık gereksiz yere acı çekilmesine sebep olabilir. Saç spreyi ve jöle gibi ürünlerin, saçların tamamının çıkma süreci tamamlanmadan kullanılmaması gerekir.
Saç ekimi sonrası iyileşme süreci uzun sürmekte, saçlardaki gürleşmenin gözle görülür bir fark yaratması zaman almaktadır. Bu sebeple sabırlı davranmak gerekmektedir. Dökülen saçlar birkaç hafta içerisinde tekrar çıkmaya, dökülmeyen saç telleri ise kalınlaşmaya ve güçlenmeye başlayacaktır. Saçların yaklaşık yüzde sekseni 6 ile 8 ay arasında çıkmış olacaktır. Saçların tamamının çıkması ve uzaması ise yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir. Bir yılın sonunda saç derisinde operasyona ait izler tamamen gitmiş olacak ve saçlar gürleşerek oldukça doğal bir görünüm alacaktır. İyileşme sürecinin ardından yapılacak bazı bakımlar ile saç ekimi işleminin kalitesi ve kalıcılığı arttırılabilmektedir. Bu bakım yöntemlerinden biri de saç mezoterapisidir.